Zdrava vadba za otroke in mladostnike v Društvu Eksena

Zdrava vadba za otroke in mladostnike v Društvu Eksena

  • 09.10.2023
  • Med izvajalci programa telesne vadbe Zdrava vadba je tudi Društvo Eksena. Njihova ciljna skupina so otroci in mladostniki, ki skupaj pridno vadijo dvakrat tedensko.

Program Zdrava vadba v društvu izvajajo skozi celo leto vsak torek in četrtek popoldne. Vadba poteka v prostorih Društva za strpne odnose Eksena in pred stavbo društva v Deželi Vile Eksena, na mestnem igrišču pred Izobraževalnim centrom Eksena v Šentjurju.

Program telesne vadbe Zdrava vadba izvajajo kot preventivno vadbo za spodbujanje in izboljšanje telesne pripravljenosti otrok in mladostnikov, saj opažajo, da ima kar nekaj otrok, ki se sicer ne ukvarjajo s športom, slabšo telesno pripravljenost in težave pri naravnih oblikah gibanja. Tako so se v društvu osločili za izvajanje programa Zdrava vadba, ki pa ga prilagodijo in izvedejo na otrokom in mladim zanimivo način. 

Vadba tako vsebuje vsebine za ohranjanje in razvoj pomembnih funkcijskih sposobnosti kot so aerobne sposobnosti, moč, gibljivost sklepov ter raztegljivost mišic. V začetku vadbe se otroci preko elementarnih iger, ki vsebujejo gibanja v vse smeri, najprej ogrejejo s hojo, nato s počasnim tekom. Sledijo različne vaje za moč in proti koncu za gibljivost sklepov in raztegljivost mišic.

Kot poudarjajo v društvu, je poudarek vadbe na tem, da otroci in mladostniki spoznajo pomembnost redne telesne aktivnosti ter se jih na tak način spodbudi k aktivni igri, ki pripomore k njihovem zdravemu razvoju in aktivnem ter kvalitetnem preživljanju prostega časa. 

Projekt Zdrava vadba je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Fundacije za šport.

Zdrava vadba v Društvu Eksena