42 let pestrega športnega programa

42 let pestrega športnega programa

  • 10.08.2023
  • Športno društvo Zadvor v letu 2023 praznuje 42 let svojega delovanja. Ves ta čas si aktivno prizadevajo za promocijo zdravega in aktivnega življenjskega sloga. Člani društva razumejo poslanstvo svojega društva v zagotavljanju kakovostne rekreacije, ki je dostopna vsem v lokalni skupnosti, kjer delujejo.

V društvu, ki šteje preko 500 članov, ti uresničujejo svoje želje v 15. športnih panogah. Člani vadijo v telovadnici osnovne šole Sostro, v dvorani zadružnega doma Zadvor, na Trim stezi Zadvor in v zimskem času na urejenih tekaških smučinah Zadvor, kolesarijo na gorskih poteh in veslajo po slovenskih rekah.

V okviru celoletnih in predvsem rednih tedenskih programov, ki so namenjeni kar najširši populaciji, zagotavljajo strokovno vodene, ustrezno intenzivne in kakovostno strukturirane športno rekreativne vadbe, v katerih se najde prostor tako za začetnike, kot za že izkušene rekreativce. Ne pozabljajo niti na družine, otroke in tiste v tretjem življenjskem obdobju. Njim je namenjenih kar nekaj tedenskih terminov.

Poleg organizirane, redne tedenske vadbe se društvo lahko pohvali tudi kot organizator prireditev, ki so v lokalnem okolju zelo dobro sprejete in s svojim tradicijo privabljajo ljubitelje rekreacije iz cele Slovenije. Predvsem so ponosni na tradicijo Molniškega teka. V času obstoja je postal sinonim za prijetno, spomladansko rekreativno prireditev na zelenem obrobju glavnega mesta. V okviru prireditve je organiziranih več različnih tekov za staro in mlado. Na ta način skušajo k teku kot obliki zdrave rekreacije privabiti kar največ sodelujočih.

Poleg Molniškega teka organizirajo tudi celoletni, kolesarski izziv z imenom Po klančku gor, po klančku dol, ki je celoletna kolesarska aktivnost, prvenstveno namenjena uživaškim rekreativcem, kolesarskim družinam in vsem tistim radovednežem, ki jih zanima, kaj se skriva za naslednjim klančkom, ne glede na to ali ga je potrebno prepeljati gor ali dol.

Letos so pripravili že 10. izvedbo akcije GREM, GREVA, GREMO NA ORLE, v sklopu katere vabijo k rednemu pohodništvu po Golovcu, Zadvorskem hribu in vseh ostalih poteh, ki pripeljejo na Orle. Z akcijo želi društvo okrepiti zavedanje o pomembnosti rednega gibanja v naravi.

Skupaj s Turističnim društvom Zadvor in ČS Sostro že tradicionalno pripravljajo Športni dan Četrtne skupnosti Sostro. Tudi to je prireditev, ki želi naglasiti, da je rekreacija prej kot z nenehnim pehanjem povezana z dobro voljo, druženjem in kvalitetnim preživljanjem prostega časa. Vsako leto znova pa sodelujejo tudi pri izvedbi vseslovenske akcije Veter v laseh. K promociji zdravega življenjskega sloga med drugim prispevajo tudi z vzdrževanjem trim steze ter urejanjem smučarskih tekaških prog v dolini Konjščica.

So dolgoletni nosilec znaka kakovosti Zdravo društvo. Projekt Zdravo društvo je sofinanciran s strani Fundacije za šport.

 

42 let pestrega športnega programa